Lavanda si beneficiile ei

beneficiile lavandei / lavanda

În România, există din ce în ce mai mult interes faţă de culturile de lavandă, unul din motivele acestui curent, fiind proprietăţile multiple pe care această plantă le are. Fie că aceste proprietăţi sunt cu referire la sănătate, sunt folosite pentru crearea unor produse de înfrumuţesare, cum ar fi săpunuri de lavandă, sau pur şi simplu dăruite sub formă de diferite tipuri de cadouri sau mărturii de nuntă cu lavandă, Lavanda House Romania doreşte în acest articol de Blog să sublinieze importanţa acestei plante.

Cateva informatii despre Lavanda:

Lavanda este o plantă nativă din Africa de Nord și regiunile muntoase ale Mediteranei. Planta este foarte apreciată pentru efectele sale medicinale pe care le are asupra pielei și tenului, fiind frecvent utilizată în parfumuri și șampoane pentru a ajuta la spălarea și purificarea pielei. De fapt, numele latin al lavandei  este Lavare, ceea ce înseamnă „a spăla”, din cauza aromei ce dă o senzaţie de curăţenie.

Pe lângă toate acestea, există  multe proprietăți medicinale asociate lavandei.

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei includ eliminarea tensiunii nervoase, calmarea durerii, dezinfectarea scalpului și a pielii, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi tratează problemele respiratorii. De asemenea, este folosită pentru o varietate de probleme digestive, ce includ umflarea abdomenului, scăderea apetitului, greaţă sau gaze intestinale. Sunt persoane ce adaugă lavanda în cada de baie pentru a trata problemele de circulaţie. Prin inhalare, lavanda este folosită ca aromaterapie împotriva insomniilor, durerei de măsele sau a agitaţiei cauzate de demenţă.

În mâncare şi băuturi, lavanda este folosită ca un component ce dă aromă.

În industria prelucrătoare este utilizată în produse farmaceutice și ca ingredient principal în parfumuri,  în fabricarea de săpunuri, cosmetice, decoraţiuni şi bineînţele la diferite tipuri de cadouri.

Lavanda devine din ce în ce mai folosită în producţia de uleiuri esenţiale, ce rezultă din distilarea florilor a diferitelor specii ale acestei plante miraculoase.

S-au realizat studii ce au descoperit că lavanda este foarte eficace în combaterea infecţiilor cauzate de fungi. Cercetatorii au descoperit că uleiul de lavandă, este letal pentru o întreagă gamă de tulpini patogene ce apar pe piele, acest ulei distrugând membrana celulară a parazitului.

În alt studiu s-a comparat eficienţa a diferite tratamente în grăbirea vindecării rănilor şi uleiul de lavandă a avut cele mai bune proprietăţi.

În ceea ce priveşte tratamentul pentru regenerarea părului căzut, sunt dovezi că lavanda poate ajuta la creşterea părului până la 44%, după 7 luni de tratament.

Studiile efectuate referitor la anxietate şi conditii asociate, au conclus că lavanda are efecte benefice asupra tulburărilor de somn, anxietate şi a diferitelor tulburări asociate anxietăţii.

Cine ar fi crezut că lavanda îi poate linişti pe cei ce au frică de dentist?  S-a efectuat un studiu în care investigatorii au măsurat nivelul de anxietate la peste 340 de astfel de cazuri, în timp ce aşteptau să intre la dentist.  Jumătate din pacienţi au fost expuşi la miros de lavandă şi cealaltă jumătate nu. Echipa a descoperit că cei expuşi au raportat nivele mai scăzute de anxietate, în comparaţie cu ceilalţi pacienţi care nu au fost expuşi. Efectul calmant al lavandei s-a resimţit, indiferent de tipul de intervenţie pe care diferiţii pacienţi trebuiau să o aibă.

Dacă doriţi să cumpăraţi diferite produse ce au în compoziţie lavandă, indiferent că sunt săculeţi personalizaţi hand made ce conţin lavandă uscată, săpunuri naturale cu lavandă sau mărturii de nuntă cu lavandă, verificaţi dacă acele plante sunt crescute la standarde înalte şi nu au fost stropite cu chimicale.

Noi cei de la Lavanda House Romania vă aşteptăm cu o gamă largă de produse pline de stil şi rafinament ce au în compoziţie floarea de lavandă uscată obtinuta din cultura proprie şi din culturi ecologice din Transilvania.