Ce este Lavanda?

ce este lavanda

ce este lavanda
Lavanda sau levantica este o plantă aromatică si medicinală, cu tulpini ramificate în tufă, înaltă de 30–50 cm, frunze mici, înguste si flori albastre parfumate.
Lavanda e o tufa vesnic verde, usor de cultivat care produce manunchiuri de flori inmiresmate si frumoase deasupra frunzelor gri-argintii.
Originară fiind din regiunile calcaroase si muntoase mediteraneene, la noi în tară creste cultivată si înfloreste toată vara.
Lavanda provine din nordul Africii si din regiunile muntoase mediteraneene si creste cel mai bine in zonele insorite si pietroase.
Lavanda a fost utilizata de mai mult de 2 500 de ani. Vechii persi, grecii si romanii au adaugat florile in apa baii pentru a ajuta la spalarea si purificarea pielii.
Cuvantul „lavanda” vine din cel latinesc “lavare”, care inseamna a spala.
Atat lavanda, cat si uleiul de lavanda sunt pretuite pentru mireasma si versatilitatea lor. Florile sunt utilizate in decoratiuni si aranjamente pentru interior, in timp ce uleiul esential este adaugat produselor pentru baie si ingrijire corporala, precum sapunuri, parfumuri, produse de curatenie domestica si detergent de rufe.